Aby byl váš výkon v práci vidět

Svou práci děláte dobře, jste spolehliví, angažovaní a motivovaní. Ale stále se ve své práci nějak necítíte dostatečně oceňováni? Přestože uznání a ocenění jsou pro zaměstnance zdaleka nejdůležitějšími faktory, často chybí. Jak se projevuje uznání. A co můžete dělat, když je nedostatek uznání v práci na denním pořádku.

Uznání a ocenění jsou často zaměňovány s pochvalou. I když je pochvala sama o sobě pozitivní, stále jde o hodnocení pracovního výkonu. Vzhledem k tomu, že chválu často dává vedení, má také efekt „shora dolů“. Co je mnohem důležitější a má trvalý vliv na spokojenost, je, že se cítíte oceňováni a viděni. Pro některé z nás je projevem uznání i výše našeho platu.

Jak se projevuje uznání v práci?

Plat je nejvyšší prioritou, pokud jde o spokojenost s prací. Ocenění a uznání výkonu přichází bezprostředně poté. Ocenění se projevuje uctivým zacházením, dobrou vůlí a uznáním pracovního výkonu. Když si vás váží, cítíte o sebe opravdový zájem. Váš nadřízený má k vám kladný vztah a zajímá se o to, co děláte a jak se cítíte. Lidé se k vám chovají přátelsky a všímají si, když je něco špatně. Cítíte se svobodní a můžete otevřeně mluvit o tom, co chcete a co si v hloubi duše myslíte.

Realita je však taková, že nedostatek ocenění je v práci často na denním pořádku. To obecně vytváří horší pracovní atmosféru, snižuje se motivace a v týmu panuje soutěživý duch. Čím déle žádné ocenění nepřichází, tím více se ve vás šíří špatné pocity. Přijdete na pracoviště a jen fungujete. Plníte úkoly, protože musíte, ale ne proto, že by vás to pořád bavilo. Když pocítíte radost, je v zárodku potlačena opovržením.

Pokud se ve své práci nebudete cítit dlouhodobě dobře, dříve nebo později v ní nebudete chtít pracovat. Přirozená a legitimní touha, kterou všichni cítíme. Dobrá zpráva je, že my sami se můžeme rozhodnout a dovolit, co tolerujeme a co ne. Jako kapitáni lodi našich životů ji můžeme vyvést ze zátoky nespokojenosti – směrem k novým břehům!

Proto je ocenění v práci tak důležité

Ačkoli jsou peníze důležité, stále důležitější jsou i jiné faktory – například další vývoj a smysluplnost úkolů. Samozřejmostí je také dobrá pracovní atmosféra, flexibilní pracovní doba a zábava v práci. Všechny tyto body však nelze splnit, pokud v práci chybí ocenění.

Abyste měli jistotu, že budete i nadále motivovaní a budete rádi chodit do práce, uznání je nutností. Protože tam, kde toto chybí, se dříve nebo později v týmu objeví zášť. Pokud nikdo neví, že oni a jejich výkon jsou v pořádku, panuje všeobecná nejistota.

Stejně jako ostatní lidé byste rádi věděli, že vaše práce má vliv. Všichni chceme být slyšet a pochopeni. Pokud tomu tak není, vzniká frustrace a demotivace. A jakmile už tu frustrace je, je těžké se jí zbavit.

V rozhovoru je síla

Okamžité házení ručníku by byl špatný přístup. Pokud se budete snažit o rozhovor, alespoň budete vědět, že jste vyzkoušeli vše, co bylo ve vašich silách.

Také může být užitečné, když si promluvíte s kolegy, protože ve svém dojmu pravděpodobně nejste sami.

Pokud budete mluvit se svým nadřízeným o nedostatku ocenění v práci, měli byste se dobře připravit.

A jestliže se ani po rozhovoru s nadřízeným nebudete cítit dostatečně oceňovaní, uznávaní, slyšení a respektovaní, je lepší, když uděláte další krok ve své kariéře a uděláte tlustou čáru.

Odvažte se vyzkoušet nové věci, i když začátky mohou být někdy těžké. Udělejte první krok a vezměte své profesionální štěstí do svých rukou.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat